12/25/2010

Pandoro: Il Pozzo dei desideri di Natale "Christmas Wishing well" (with Pandoro, Italian Christmas cake of Verona)

Just a little suspense before presenting you this recipe of mine with the Pandoro, the traditional Christmas cake of Verona: "Christmas Wishig well". It's the right recipe to drown your own sorrows or to make a wish for the New Year: in fact what you'll find in its heart of eggnog - I mean pieces of marron glacé, dark chocolate drops or raisin - make you think of the future promises of 2011! Merry Christams and Happy New Year to you all!!

Solo un po' di suspence prima di presentarvi questa mia ricetta con il Pandoro, il  tradizionale  dolce di Natale di Verona: "Il Pozzo dei desideri natalizio". E' la giusta ricetta per affogare le proprie pene o per esprimere un desiderio in vista del Nuovo Anno: infatti, ciò che troverete nel suo cuore di zabaione - intendo pezzetti di marron glacé, scaglie di cioccolato fondente e uvetta - vi indurrà a pensare alle future promesse del 2011! 
Buon Natale e Felice anno Nuovo a voi tutti! 

Ingredients: 1 Pandoro cake, 4 yolks, 4/5 spoons of sugar, 5/6 spoons of whipped cream, 2 spoons of raisin, 2 spoons of Marsala wine, dark chocolate chips and pieces of marron glace as you require.

Ingredienti: 1 Pandoro, 4 tuorli, 4/5 cucchiai di zucchero, 5/6 cucchiai di panna montata, 2 cucchiai di uvetta, 2 cucchiai di Marsala, scaglie di cioccolato fondente e di marron glacé secondo i vostri gusti.

Whipp the yolks with the sugar until they get a light yellow (img 1). Then put the bowl in a casserole filled with water and cook the eggnog for some minutes (7/8 min.) at bain- marie, while mixing with the electric mixer,  until it gets dense. Afterwards remove the eggnog from the heat and let it cool. 
Montate i tuorli con lo zucchero finché diventano di un giallo chiaro (img. 1). Poi mettete la ciotola in una casseruola riempita d'acqua e cuocete lo zabaione per alcuni minuti (7/8 min.) a bagnomaria, continuando a mescolare con lo sbattitore elettrico, fino a quando esso diventa denso. Successivamente rimuovete dal fuoco e lasciatelo raffreddare.

img. 1
In the meanwhile put the raisin in the Marsala wine and a little water until they soften (img. 2). Add 6/8 spoons of  cream to the eggnog and stir it gently (img. 3 and ). Cut the dark chocolate in small pieces  with the knife (img. 5) and add it to the eggnog too, together with the well squizzed raisin and the pieces of marron glacé (img. 6). Stir the mixture gently yet (img. 7).
Nel frattempo mettete l'uvetta nel Marsala diluito con un po' d'acqua finché si ammorbidiscono (img. 2). Aggiungete allo zabaione 6/8 cucchiai di panna montata e mescolate delicatamente (img. 3 e 4). Tagliate la cioccolata fondente in piccoli pezzi con un coltello (img. 5) e aggiungete anch'essa alla crema di zabaione assieme all'uvetta ben strizzata e ai pezzetti di marron glacé (img. 6). Mescolate ancora il composto
 delicatamente (img. 7).
img. 2
img. 3






img. 5
Img. 6

Img. 7
Then cut the Pandoro  horizontally  2/3 of its height and set the apex aside. Afterwards carve the core by helping with a sharp knife tip and a cup upside down as per image below (img. 8) and pour the eggnog inside the hole.  At last put the cake into the fridge 
for a half hour.
Poi tagliate il Pandoro orizzontalmente a 2/3 della sua altezza e mettete da parte l'apice. Poi incidete il nucleo, aiutandovi con la punta di un coltello appuntito e una tazza capovolta come da immagine che segue (img. 8), e versate lo zabaione all'interno del buco. Infine mettete il dolce nel frigo per una mezz'ora.

Img. 8

In the meantime cut the Pandoro apex vertically like a cross and into 2 layers, so to obtain some wedges. Then toast them into the microwave for about 3 min. with the "Crisp" function or in traditional oven for 7/8 min. at 180°. Remove the wedges from the oven  
and let them cool. Afterwards use the spray cream to fill  the hole to the brim and garnish the apex with the wedges, as per images below (img. 9 and 10), by inserting the wedges into the cream... Doesn't it seem an ice star, does it? Yes, it does, but with a sweet heart!!
Happy Christmas  Holidays!!! :D
Nel frattempo tagliate l'apice del Pandoro verticalmente come una croce e in 2 strati, così da ottenere alcuni cunei. Poi tostateli nel forno a microonde per circa 3 minuti con la funzione "Crisp" o in forno tradizionale per 7/8 min. a 180°. Rimuoveteli dal forno e lasciateli raffreddare. Poi usate la panna spray per riempire fino all'orlo il buco e guarnite l'apice con i cunei come da immagini sottostanti (img. 9 e 10), inserendoli nella panna...sembra una stella di ghiaccio, non è vero? ...Sì, ma con un cuore dolcissimo!!
Buone Feste !!! :D
Img. 9

Img. 10

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...